Αυτό είναι το πρώτο μου blog και θα έχει σχέση με τον κόσμο των συνομηλίκων μου,τον κόσμο των εφήβων!Όλα χωράνε εδώ:νεανικοί προβληματισμοί,σχέδια για το μέλλον,τα παράξενα της ημέρας,σκέψεις,σχόλια και πολλά άλλα.Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις-απόψεις σχετικά με τα θέματα που πραγματεύομαι είναι απολύτως καλοδεχούμενες!Παρακάτω είναι το πρώτο μου άρθρο και ασχολείται με...θα δείτε!Τα λέμε!
Νιώθεις Peer-pressurismenos;
Πολλές φορές άθελά μας,ελπίζω όχι εσκεμμένα,ασκούμε πίεση στους γύρω μας ή ασυναίσθητα δεχόμαστε οι ίδιοι πίεση ,με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δε θέλουμε.Το φαινόμενο αυτό,που παρατηρείται συνήθως κατά την εφηβεία,όταν γίνεται μεταξύ συνομηλίκων ονομάζεται «peer pressure» (πίεση από συνομηλίκους).
Πολλοί «προχωρημένοι» τύποι κάνουν συχνά τους συμμαθητές τους που είναι διαφορετικοί να νιώθουν άσχημα και να αισθάνονται παρείσακτοι.Αυτό επιτυγχάνεται με τον κοινωνικό αποκλεισμό,δηλαδή την απομόνωση του ατόμου.Η ψυχολογική αυτή βία που ασκούν στους άλλους τους κάνει να αισθάνονται καλύτεροι και πιο δυνάτοι,μιας και οι ίδιοι είναι συνήθως άνθρωποι κενοί,με,το πιστεύετε ή όχι ,πολλές ανασφάλειες και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Από την άλλη,τα άτομα που δέχονται την πίεση είναι συνήθως ιδιαίτερα ευάλωτα και ανίκανα να υποστηρίξουν την άποψή τους.Προσπαθούν να «γραπωθούνε» από κάτι για να γίνουν ένα με τους υπόλοιπους,να νιώθουν μέρος μιας ομάδας,να μην διαφέρουν.Αυτό τους δημιουργεί άγχος ,μια απερίγραπτη βιασύνη να αφομοιωθούν από το κοινωνικό σύνολο.Έτσι,οδηγούνται σε ενέργειες που είτε γνωρίζουν πως δεν είναι σωστές,ή απλά δε θέλουν να προβούν σε αυτές,ή ,ακόμα χειρότερα,και τα δύο,π.χ. οι επικίνδυνοι ελιγμοί με τα μηχανάκια,το κάπνισμα,τα ναρκωτικά,είναι λίγες από αυτές.Στο τέλος,μεταμορφώνονται σε κάτι που δεν είναι ο εαυτός τους,αλλά κάτι που θέλουν οι άλλοι να είναι.Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πορείας,αν στη χειρότερη περίπτωση δεν είναι κάποιο πρόβλημα υγείας,δεν παύει να είναι ανεπαρκές.Το άτομο θα συνεχίσει να νιώθει ανολοκλήρωτο και μόνο,αφού δεν έχει κάνει κάτι για τον ίδιο παρά μόνο για τους άλλους.
Βέβαια η πίεση που δεχόμαστε από τους συνομηλίκους μας μπορεί να είναι και θετική.Κάποιος π.χ. μπορεί να ενθαρρυνθεί από τους φίλους του και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.
Πάντως η αρνητική πλευρά του φαινομένου αντιμετωπίζεται κυρίως με ψυχολογική υποστήριξη και ενίσχυση της προσωπικής αυτοεκτίμησης του ατόμου.Ο ρόλος της οικογένειας και των πραγματικών φίλων είναι πολύ σημαντικός.Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και πρέπει να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του για να μπορέσουν και οι υπόλοιποι να τον μιμηθούν.
Μαριάννα
Μαριάννα
Γεια σου και σένα συνονόματη! :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Καλως όρισες στον κόσμο του blogging, είμαι σίγουρη ότι θα περάσεις τέλεια!!! :D
Χαίρομαι που έγινα αναγνώστρια υπ' αριθμόν 3! Όσο για το άρθρο, πολύ καλό ξεκίνημα, ελπίζω να διαβάζω συχνά τέτοια θέματα σε σένα! Φιλιά! :-*
Γεια σου Μαριάννα! Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Καλώς όρισες στον μικρό δημοσιογραφικό μας κόσμο! Το 1ο σου άρθρο δείχνει πολύ ενδιαφέρον! Άντε κι εις ανώτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριάννα πραγματικά πολύ όμορφο και αληθινό το πρώτο σου άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες στον κόσμο του blogging!
Συνέχισε την καλή δουλειά! keep on:)
Νεραϊδένια φιλιά! χ*
Μαριαννα σ'ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου στο μενταγιον και ωραια η ιδεα σου για τις αθλητριες ...μου αρεσε το αρθρο σου ευχομαι κεφι για συνεχεια....
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και πρέπει να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του για να μπορέσουν και οι υπόλοιποι να τον μιμηθούν."
ΑπάντησηΔιαγραφήμια προταση τα λεει ολα.
το πιστευω κι εγω ακραδαντα:)
Συμφωνώ απόλυτα με τον κοινωνικό αποκλεισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιώνω καθημερινά και όντως δεν νιώθω καθόλου όμορφα. Ό,τι είναι διαφορετικό δεν μπορεί να συνυπάρξει με τα άλλα.
Ευτυχώς, έχω βρει την ψυχική δύναμη μέσα μου και έχω μάθει να μην ενόχλουμε με τις κακίες και τις πιέσεις ανθρωπαρίων που έχουν σκοπό να σε μειώσουν και να σε αλλάξουν..
Συγχαρητηρια Αντελ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή