Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Parkour: Η Τέχνη της Φυγής

Όλο και κάπου θα έχετε συναντήσει μερικούς ευκίνητους τύπους να εξασκούν εντυπωσιακά ακροβατικά σε διάφορες γωνιές της πόλης. Αυτοί λοιπόν είναι λίγοι μόνο από τους πολλούς fan του parkour.Tι ακριβώς, όμως, είναι το parkour;

Το parkour είναι μια σωματική και πνευματική τέχνη που στοχεύει στην υπερπήδηση φυσικών ή τεχνητών εμποδίων,  όπως βράχια  ή κλαδιά,  αλλά και πεζούλια, τοίχους, κ.ά. Καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του ‘80 και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses,ένα προάστιο του Παρισιού της Γαλλίας. Εμπνευστής του, όμως ,θεωρείται ο Βιετναμέζος Raymond Belle ,πατέρας και μέντορας του προαναφερόμενου.

Οι ‘parkouristes’ ή ‘traceurs’(για τα αγόρια)και ‘traceuses’(για τα κορίτσια) προσπαθούν να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης βασιζόμενοι μόνο στις σωματικές τους ικανότητες.

Παρ ’όλα αυτά το parkour ,εκτός από άθλημα ή πολεμική τέχνη ,όπως θεωρείται από πολλούς ,είναι για τους περισσότερους και φιλοσοφία ,τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, πολλοί traceurs συμφωνούν ότι το parkour τους έχει βοηθήσει να αναπτύξουν την ικανότητα να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, λ.χ. σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Γενικότερα, το parkour ,πέρα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση, αποτελεί και μια ευγενή δραστηριότητα ,καθώς πρεσβεύει αρετές, όπως η αλληλεγγύη, η έλλειψη ανταγωνισμού ,ο αλτρουισμός, ο σεβασμός της ξένης ιδιοκτησίας και γενικά του νόμου και πολλές άλλες.

Και για να πάρετε μια γεύση για το τι εστί parkour παρακολουθείστε το παρακάτω video,αλλά προσοχή! :Μην το επιχειρήσετε στο σπίτι!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε ιστοσελίδες, όπως parkour.com

Για τη σύνταξη του άρθρου χρησιμοποίησα πληροφορίες της ιστοσελίδας Wikipedia,Youtube.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου